Contact: 0749-093-222
office@dermaceutica.ro

Dermatologie procedurala

Home - Ce tratam? - Dermatologie procedurala

Keratoza seboreica

Keratozele seboreice sunt excrescente benigne (non canceroase) ce pot aparea oriunde pe piele. Unii oameni au doar una, altii mai multe.  Cele mai comune cazuri sunt cele cu mai multe leziuni.

La inceput se prezinta sub forma unor mici, dure umflaturi, iar in timp, au tendinta de a se ingrosa si a dezvolta o suprafata verucoasa (asemanatoare negilor). Majoritatea sunt maro, dar aceste excrescente  pot varia la culoare, de la cafeniu deschis pana la negru. Unele dintre ele pot fi de cativa milimetri, altele de cativa centimetre.  Pot fi plate sau supradenivelate, iar uneori suprafata lor este neteda.

Ce distinge aceste cresteri pe piele de alte leziuni este aspectul cerat (ceara de lumanare) al acestora.  Keratozele seboreice dau impresia ca sunt aplicate pe piele.

CAUZELE APARITIEI KERATOZELOR SEBOREICE

Desi cauza exacta este inca necunoscuta, cercetatorii au facut cateva constatari cu privire la aparitia keratozelor seboreice. Acestea apar in familii, si la persoanele ce mostenesc tendinta de a dezvolta keratoze seboreice. In alta ordine de idei, aceste excrescente apar in zonele expuse si non expuse la razele soarelui; studii recente reflecta faptul ca expunerea la soare determina aparitia keratozelor. Keratozele seboreice nu sunt contagioase.

PERSOANELE PREDISPUSE

In general, aceste keratoze apar in a doua jumatate a vietii sau mai tarziu, dar pot aparea si in timpul sarcinii sau tratamentului cu estrogenic. In cazuri foarte rare erup la copii.

UNDE APAR?

De cele mai multe ori, apar pe piept sau pe spate, dar le putem gasi si pe gat, pe scalp, pe fata, sau oriunde pe piele, insa nu apar pe palme sau pe  talpi.

CAND ESTE NECESAR UN TRATAMENT?

De vreme ce keratozele seboreice sunt benigne, tratamentul nu este imperios necesar. Sunt totusi situatii in care leziunile trebuie sa fie  examinate de catre un medic dermatolog.

Uneori o keratoza seboreica care creste rapid, se innegreste, devine pruriginoasa, sau sangereaza , face dificila distinctia acesteia de cancerul de piele; atunci, este necesara biopsierea leziunii (keratoza este excizata si studiata la un microscop), pentru a se determina tipul acesteia, benign sau malign.

Rareori, puteti dezvolta brusc multiple keratoze seboreice. In acest caz, mergeti de urgenta la un medic dermatolog. Acest lucru poate indica o problema serioasa de sanatate.

Tratamentul va poate fi recomandat daca leziunile sunt mari si iritate de haine sau de catre bijuterii. Alteori pentru ca pacientul le considera inestetice. In aceste ultime doua cazuri, exista cateva metode de tratament.

OPTIUNI TERAPEUTICE

Crioterapia, electrocauterizarea, si chiuretarea sunt cele mai frecvente metode de indepartare a keratozelor seboreice.

Prezentare

Formatiuni tumorale cutanate benigne

Formatiuni tumorale cutanate maligne

Vizualizare tarife