Hiperhidroza

Transpiratia este o functie absolut fireasca prin care organismul isi regleaza temperatura in urma efortului fizic intens sau a schimbarilor climatice insa atunci cand apare in exces defineste hiperhidroza.

Hiperhidroza este transpiratia excesiva localizata in anumite parti ale corpului (axila, palme, talpi, spate etc.), in absenta factorilor care ar putea-o determina (emotiile, stresul, consumul de alcool, cafea si mancaruri condimentate, afectiunea glandei tiroide, diabetul, menopauza).  Glandele sudoripare sunt stimulate permanent de catre sistemul nervos.  Transpiratia excesiva provoaca un disconfort major persoanelor care sufera de aceasta si influenteaza negativ viata sociala si personala a acestora.

Toxina botulinica in tratarea hiperhidrozei

Toxina botulinica este o proteina care exista in mod natural si este produsa de bacterii. Folosirea acesteia in tratamentul hiperhidrozei se bucura de un succes impresionant in randul persoanelor afectate. Toxina botulinica functioneaza ca un paravan impotriva informatiei transmise de catre sistemul nervos glandelor sudoripare, aceea de a produce transpiratie si, astfel, este inhibata activitatea excesiva a acestora.

Procedura implica injectarea intradermic a toxinei botulinice in zonele afectate. Medicul dermatolog stabileste cantitatea de toxina necesara precum si intervalul la care trebuie repetata procedura. Toxina botulinica nu vindeca definitiv hiperhidroza, de aceea, este nevoie de noi injectari la reaparitia simptomelor. Efectul injectarii dureaza 6-9 luni, insa intervalul poate varia individual.