Dermaceutica
Str. Av. Teodor Iliescu 76
Ne puteti suna la
0749093222
Trimiteti un mesaj
office@dermaceutica.ro
Programari 15.00 - 20.00
Luni-Vineri

Keratoacantomul este o formatiune tumorala cu diametrul 1-2 cm, cu crestere rapida, localizata cel mai adesea la fata sau pe dosul mainilor, cu margini reliefate si cu o masa keratozica in centru. Este mai frecvent la barbat decat la femeie si survine cel mai adesea la persoane trecute de 50 de ani.

Ca factori etiologici sunt citati:

  • Radiatiile ultraviolete – localizare preferentiala pe zonele expuse la soare;
  • Traumatismele – cazuri aparute pe cicatrici de arsura ;
  • Infectia virala – anumite tulpini HPV;
  • Imunodepresia – cazuri la bolnavii sub chimioterapie pentru neoplazii, in cadrul infectiei HIV/SIDA, la bolnavi cu transplant renal sau cu hemopatii maligne, la pacientii cu lupus eritematos sistemic, lepra;
  • Anumite substante cancerigene – rasini, gudroane, etc;
  • Factorul genetic

Desi se recunoaste posibilitatea involutiei spontane, datorita riscului malignizarii si prejudiciului estetic pe care-l produce, sunt autori care adopta atitudinea interventionista.

Ca metode terapeutice recomandam excizia chirurgicala; in functie de leziune, pot fi recomandate alte metode, cum ar fi: crioterapie, chiuretare si diatermocoagulare, crema imunomodulatoare (imiquimod), terapie fotodinamica. Pentru keratoacantoamele eruptive se utilizeaza retinoizi topici sau administrati pe cale sistemica.

Radioterapia este rezervata keratoacantoamelor gigante.