Dermaceutica
Str. Av. Teodor Iliescu 76
Ne puteti suna la
0749093222
Trimiteti un mesaj
office@dermaceutica.ro
Programari 15.00 - 20.00
Luni-Vineri

Molluscum Contagiosum

Este o afectiune comuna a pielii, cauza acesteia fiind virusul POX, (molluscum contagiosum virus), care infecteaza doar pielea. Virusul patrunde in piele prin micile fisuri  din bariera pielii. Dupa o perioada de incubatie, apar excrescentele. Acestea pot aparea oriunde pe piele. La fel ca negii, care apar din cauza unui alt virus, molluscum contagiosum este considerat benign. Nu afecteaza organele interne si rareori are simptome. Asa cum o spune numele, molluscum contagiosum este contagios.

CUM ARATA MOLLUSCUM CONTAGIOSUM?

Leziune de moluscum  este o mica excrescenta de culoarea pielii sau rozalie ce devine, de obicei, rosie sau se inflameaza, cu o zona alba central, asemanator unui cos inflamat. Deoarece leziunea de moluscum  se raspandeste prin contact  direct (piele pe piele), aceasta apare in zonele expuse la contact direct cu obiectele sau persoanele infectate. Poate aparea pe maini, piept, abdomen, fese, fata sau pe pleoape, sau zona genitala. La oamenii cu tulburari ale sistemului imunitar, excrescentele pot fi foarte mari si numeroase, indeosebi pe fata.

CUM SE RASPANDESTE MOLLUSCUM CONTAGIOSUM?

Virusul se raspandeste in trei feluri:

O persoana infectata poate raspandi virusul pe alte parti ale corpului. Se intampla in cazul in care leziunile sunt zgariate sau stoarse si apoi se atinge pielea neafectata.

De asemenea, molluscum se raspandeste de la o persoana la alta, prin contact direct cu pielea afectata.

Se poate raspandi prin contactul cu un obiect ce a fost atins de pielea afectata ( prosoape, jucarii, sau haine ). Sunt situatii in care contaminarea se face in urma folosirii bazinelor de inot sau a bancilor de gimnastica.

Cei mai predispusi sunt copiii deoarece acestia nu au inca imunitate la virus.

De asemenea, copiii intra in contact cu pielea sau obiectele infectate mai des decat adultii ( jucarii, pixuri, haine).

Oricine este expus la virus prin contact direct, prezinta riscul de a dezvolta molluscum contagiosum (prin practicarea sporturilor cu atingere, sau prin contact sexual cu persoana infectata).

Virusul are incidenta mai mare in zonele calde si umede.

Chiar si anumite afectiuni medicale pot face o persoana mai sensibila.

Persoanele cu dermatita atopica sau cu tulburari ale sistemului imunitar sunt predispuse sa dezvolte molluscum contagiosum!!

TRATAMENT

Medicii dermatologi recomanda tratamentul pentru a preveni cresterea leziunilor si/sau raspandirea acestora in alte parti ale corpului sau altor persoane. Inainte de tratament, medicul dermatolog stabileste daca leziunile sunt molluscum contagiosum. Daca afectiunea se confirma, va vor fi prezentate modalitatile de tratament.

Tratamentul in cazul molluscumului contagios este similar cu cel al verucilor. Leziunile pot fi inghetate cu azot lichid, distruse cu diversi acizi sau solutii, sau folosindu-se un electrocauter, ori pot fi indepartate cu o chiureta. De asemenea, tratamentul laser s-a dovedit a fi eficient in leziunile molluscum.

Toate aceste metode de tratament pot fi efectuate in cabinetul unui medic dermatolog. Daca numarul leziunilor este foarte mare, ar putea fi necesare mai multe sedinte la intervale de 3 pana la 6 saptamani, pentru ca acestea sa dispara.

Medicul dermatolog va poate recomanda un tratament pe care sa-l urmati acasa. Acesta consta in aplicarea topica de retinoizi, imuno modificatori, sau orice alta medicatie topica antivirala.

Pe durata tratamentului, este posibil sa apara alte leziuni. Este absolut normal.

Afectiunea poate fi controlata usor daca incepeti tratamentul din timp, cand sunt doar cateva leziuni