Acneea

Acneea este o afectiune inflamatorie a glandelor sebacee. Orice persoana poate dezvolta cel putin un episod de acnee. Acneea afecteaza aproximativ 80 % din populatia de toate varstele, fiind mai frecventa in randul adolescentilor (dupa 12 ani).

Acneea imbraca diferite forme si zone de manifestare, poate aparea pe fata, gat, umeri, spate, piept si/sau brate. Se prezinta sub forma de cosuri (papule, pustule, noduli), cu continut albicios (sebum) si comedoane (puncte albe sau negre). Cosurile apar prin hipersecretia de sebum a glandelor sebacee, formandu-se astfel dopuri care astupa glandele si initiaza procesul inflamator local. Stoarcerea lor poate provoca cicatrici inestetice.

DE CE APARE ACNEEA?

Hiperactivitatea glandelor sebacee se poate datora ovarelor micropolichistice, secretiei excesive de hormoni androgeni, factorilor genetici, stresului, steroizilor, infectiei cu Propionibacterium acnes, ingrijirii pielii cu produse neadaptate tipului de ten, produse de make-up comedogenice, nedemachierii inainte de culcare si consumului frecvent de dulciuri.

ACNEEA bebelusilor sau a copilariei poate aparea inca din prima luna de viata pana la varsta copilariei. Eruptia acneiforma se prezinta sub forma de puncte albe sau negre si papulo-pustule, nefiind necesar tratament medicamentos, leziunile disparand in urma ingrijirii locale cu solutii de cupru-zinc sau creme hidratante, keratolitice, antiseboreice.

ACNEEA JUVENILA apare la aproximativ 85 % dintre tineri aflati la pubertate (12–15 ani) si este caracterizata de aparitia cosurilor, punctelor negre sau albe, microchisturilor la nivelul fruntii, obrajilor, pieptului sau spatelui.

Acneea juvenila apare in urma modificarilor hormonale specifice varstei, si nu din cauza neglijarii igienei. La fete, poate aparea in perioada premenstruala.

ACNEEA LA VARSTA ADULTA apare, de regula, intre 20-30 ani dar si mai tarziu. Poate fi o continuare a episoadelor din adolescenta sau poate aparea pur si simplu. Printre factorii care pot declansa episoade de acnee la varsta adulta se numara: neingrijirea corespunzatoare a pielii, modificarile hormonale, perioade prelungite de stres, diabetul, tratamente medicamentoase indelungate (cortizon, vit. B1, B6, B12).

Leziunile apar, de cele mai multe ori, pe obraji si barbie (zona U), dar si la nivelul fruntii, spatelui, umerilor, gatului si decolteului. Acneea poate fi retentionala (cu comedoane inchise sau deschise), inflamatorie (papulopustule) sau nodulochistica (colectii de sebum la nivelul pielii, proeminente).

Tratamentul in acnee este complex, deseori de lunga durata, necesita rabdare si disponibilitate pentru reusita. Medicul dermatolog personalizeaza tratamentul in functie de manifestarea acneei si profilul pacientului (sex, varsta, istoric medical).

Mijloacele de tratament se impart in:

Locale : aplicarea de creme/lotiuni/geluri antibiotice, antiinflamatoare, keratolitice si seboreductoare.
Sistemice: administrarea unor antibiotice, antiinflamatoare, antiseboreice, hormonale.
Combinate: locale + sistemice, aceste metode au sanse mari de reusita.

In afara tratamentelor locale si sistemice, exista si alte metode prin care putem imbunatati aspectul pielii afectate de acnee:

Peelingul chimic: este foarte util in formele acute si inflamatorii de acnee, cat si pentru indepartarea cicatricilor si a petelor rezultate in procesul de vindecare a acneei.
Peeling Laser PEARL, PEARL FARCTIONAL, PEARL FUSION: are rezultate exceptionale in indepartarea cicatricilor (superficiale, profunde), rezultate dupa acnee. Stimuleaza neocolageneza, proces ce conduce la o vindecare rapida.

Acneea este o afectiune care se vindeca. Impreuna cu medicul dermatolog, veti adopta un tratament rapid si o vindecare stabila.