Hiperpigmentarea - Melasma

Hiperpigmentarea cutanata reprezinta o acumulare excesiva de pigment la nivelul tegumentelor, cauzata de cresterea cantitatii de melanina.

Aceasta poate aparea in urma expunerii excesive la soare sau poate fi determinata de diverse conditii: dereglari hormonale, sarcina (cloasma), boli inflamatorii cutanate (inclusiv acnee), administrarea anumitor medicamente, tratamente hormonale.

Melasma este o forma particulara de hiperpigmentare cutanata localizata la fata, mai frecventa la femei (90 % din cazuri), mai ales cele cu fototip inchis (apare si in sarcina-cloasma si la femeile cu tratament hormonal contraceptiv).

Fiziopatologia melasmei ramane incerta, fiind implicati mai multi factori: sarcina, contraceptive, disfunctie ovariana, tiroidiana, menopauza, fotosensibilitate (medicamente, unele cosmetice), expunere excesiva la soare.

Clinic, melasma se manifesta prin pete brun-maronii cu contur neregulat, dispuse simetric la nivel facial.

Tratamentul melasmei este dificil, din cauza rezolutiei lente, perioadei indelungate de tratament si recidivelor frecvente. Sunt disponibile diferite optiuni terapeutice complementare, care imbunatatesc aspectul estetic:

  1. Fotoprotectie sustinuta, indelungata (creme cu protectie UVA si UVB, haine, palarii);
  2. Medicatie depigmentanta (se prefera terapii sinergice combinate: hidrochinona, tretinoin, acid azelaic, mequinol, arbutina, alfahidroxiacizi);
  3. Medicatie si proceduri exfoliante (peeling chimic, microdermabraziune, proceduri laser).

Utilizarea procedurilor dermatocosmetice eficiente aduce un real beneficiu estetic pacientelor, reducand impactul psiho-emotional si social indus de aceasta afectiune.