Dermaceutica
Str. Av. Teodor Iliescu 76
Ne puteti suna la
0749093222
Trimiteti un mesaj
office@dermaceutica.ro
Programari 15.00 - 20.00
Luni-Vineri

Dermatita seboreica

Dermatita seboreica este o boala inflamatorie care debuteaza in perioada neonatala. Se caracterizeaza prin aparitia unei eruptii eritematoscuamoase, crustoase, autolimitata care apare in asa-zisele zone seboreice, cu concentratie mare de glande seboreice - scalp, fata, postauricular, presternal, pliuri cutanate.

Etiologia acestei afectiuni nu este suficient elucidata. Predilectia pentru zonele seboreice si corelatia cu nivelurile hormonale crescute din primul an de viata si la adolescenta sugereaza o relatie cu sebumul si glandele sebacee. Evolutia favorabila a cazurilor infantile tratate cu Ketoconazol topic sugereaza ca infectia cu Pityrisporum ovale poate juca un rol in patogeneza.

Debutul afectiunii se situeaza in jurul varstei de 2-10 saptamani de viata (pana la 3 luni) cu aparitia leziunilor eritematoso-scuamoase la nivelul scalpului (“cruste de lapte”) sau a zonei acoperite de scutec. La nivelul scalpului apar scuame subtiri uscate sau scuame grasoase, groase, galbui. Acestea pot aparea si in regiunea frontala, pavilion, auricular, sprancene, nas, zonele flexurale, ombilic, zona perineala.

Diagnosticul diferential se face cu:

  • dermatita atopica;
  • psoriazis;
  • histiocitoza Langerhans;
  • boala Leiner.

Prognosticul dermatitei seboreice este foarte bun, cu vindecare chiar spontana in 3-4 saptamani sau pana la varsta de 1 an. De obicei apare recurenta la pubertate.

Tratament

Se recomanda folosirea sampoanelor pentru sugari, indepartarea crustelor prin aplicatii de 2-3 ori pe saptamana de acid salicilic 1% in ulei mineral. In cazul existentei componentei inflamatorii se recomanda aplicare de corticosteroid topic cu sau fara acid salicilic. In cazul existentei leziunilor de intertrigo se pot aplica lotiuni sicative. Suprainfectarea cu Candida impune folosirea topicelor cu Nistatin sau alte antifungice.

In dermatita seboreica a adolescentului se recomanda utilizarea sampoanelor antiseboreice, Ketoconazol, disulfura de seleniu, acid salicilic, zinc pirithion.