Dermaceutica
Str. Av. Teodor Iliescu 76
Ne puteti suna la
0749093222
Trimiteti un mesaj
office@dermaceutica.ro
Programari 15.00 - 20.00
Luni-Vineri

Tratament alopecie

Parul reprezinta o anexa importanta a invelisului cutanat.

Parul creste 1-1.5 cm/luna. Creste mai repede la femei si la tineri si, de asemenea, viteza de crestere este mai mare in anotimpurile calduroase. Dupa aspect distingem par normal, uscat, gras.

In afara modificarilor de culoare, luciu, densitate (300-400 fire/cm² in pielea paroasa a capului), care intervin pe parcursul vietii in cadrul procesului fiziologic de imbatranire, trebuie spus ca parul nu este intotdeauna sanatos. Aspectul lui poate fi revelator nu numai pentru boli dermatologice, ci si pentru boli endocrine, metabolice ale organelor interne, etc.

Alopecia este o afectiune cutanata caracterizata prin absenta firelor de par, fie numai la nivelul pielii capului, fie pe intreaga suprafata cutanata.

Se cunosc mai multe tipuri de alopecii:

  • Alopecii congenitale sau castigate (reprezinta caderea firelor de par in mod difuz, ducand la rarirea podoabei capilare; poate interveni in mai multe circumstante – postpartum, postabortum, tulburari endocrine, dupa stari febrile, anumite tratamente, interventii chirurgicale laborioase, afectiuni hepatice severe, carente nutritionale grave, deficit de Fier, Zinc, Cupru, Calciu, Seleniu, Magneziu, vitaminele A si C, intoxicatii cu arsenic, mercur, dupa agresiuni cosmetice, stres puternic);
  • Alopecii cicatriciale sau necicatriciale (reprezinta pierderea parului ca o consecinta a unor procese patologice cutanate care produc distrugerea foliculului pilo-sebaceu, si, totodata, cicatrici – dermatoze, infectii cutanate, cancere sau metastaze la nivelul scalpului, boala Hoffman, pustuloza eroziva a scalpului, alopecia post-menopauza, foliculita cheloidiana a cefei, pseudopelada Brocq);
  • Alopecia areata (reprezinta alopecia circumscrisa, necicatriciala, neinflamatorie si asimptomatica, intalnita atat la copii cat si la adulti, fiind mai frecventa la sexul masculin. Este considerate o maladie autoimuna pe teren genetic predispozant. Bolnavul prezinta una sau mai multe placi rotund-ovalare, cu diametrl 1-5 cm, la nivelul carora firele de par sunt complet disparate, iar pielea este neteda, fara scuame sau eritem. Pot participa urmatorii factori – factorul imunologic (boli endocrine, boli dermatologice, factorul genetic), factorul genetic, factorul psihic, tulburari ale microcirculatiei locale, deficit latent de Zinc, focare infectioase);
  • Alpoecia androgenetica (denumita si alopecia de tip masculin, este intalnita frecvent la barbat, fiind exceptionala la femei si este produsa de hormonii androgeni pe fondul unei predispozitii genetice. Caderea parului debuteaza in vertex si regiunile fronto-temporale. In timp, golurile de la nivelul tamplelor si vertexului se unesc. Alopecia androgenetica la femeie este deseori asociata cu acneea endocrina, dermatita seboreica, tulburari de ciclu, obezitate si hirsutism).

Diagnosticul se pune pe baza examenului clinic care evidentiaza tipul si gradul alopeciei. Bolnavul trebuie sa inteleaga ca strategia terapeutica este de durata, rezultatele depind de inceperea cat mai rapida a tratamentului. De asemenea, nu trebuie neglijata igiena parului, folosind produsele recomandate de catre medicul dumneavostra dermatolog.