Dermaceutica
Str. Av. Teodor Iliescu 76
Ne puteti suna la
0749093222
Trimiteti un mesaj
office@dermaceutica.ro
Programari 15.00 - 20.00
Luni-Vineri

Cum ne putem bucura si proteja de soare?

Protectie si riscuri

O piele protejata inca din primele luni de viata este o piele ce se va mentine sanatoasa si va avea riscuri scazute pentru a dezvolta cancer de piele. Capitalul nostru solar reprezinta cantitatea de lumina UV pe care o toleram pe parcursul vietii. Acest capital este influentat de capacitatea pielii de a se apara, iar atunci cand este utilizat in intregime apar modificari ale celulelor iar pielea nu mai poate tolera UV. Capitalul solar este stabilit de culoarea pielii, care cu cat este mai deschisa la culoare cu atat are o capacitate mai mica de aparare. Indiferent de tipul de piele, soarele are efecte daunatoare asupra pielii: arsuri, imunitate redusa, imbatranire prematura, cancer de piele. Expunerea moderata are efecte benefice, mareste sinteza de vitamina D si ne ofera o stare de bine.

Razele UVB si UVA

Straturile de suprafata ale pielii si arsurile sunt produse de razele UVB. Razele UVA patrund in derm mai adanc si deterioreaza structura pielii. Primul efect vizibil al razelor UVA este imbatranirea prematura (90% dintre riduri sunt provocate de UVA). Pe termen lung deteriorarea pielii si modificarea celulelor provoaca boli mai grave de piele, inclusiv cancer. Razele UVA sunt prezente pe tot parcursul anului si nu se pot evita, chiar daca riscurile sunt mai mari pe timpul verii. Fotoprotectia este recomandata pe tot parcursul anului pentru a proteja si pastra calitatea pielii, care este expusa zilnic la razele UVA (acasa, la birou, in masina si in toate locurile unde pot patrunde razele soarelui).

Pielea atopica si razele UV

Avand un nivel mai ridicat de fragilitate, pielea atopica este vulnerabila  la expunerea la razele UV. Expunerea moderata si cu aplicarea protectiei poate aduce anumite imbunatatiri la nivelul pielii si poate reduce inflamatiile. Lipsa protectiei si expunerea in exces poate duce la inflamatii mai grave, producand fotodermatoza si agravarea simptomelor atopiei.

Copiii si expunerea la soare

Copiii sub varsta de 24 luni nu trebuie expusi la soare, deoarece organismul lor nu se poate apara impotriva razelor UV, pielea fiind foarte sensibila si sistemul imunitar inca nedezvoltat. Dupa varsta de 2 ani este recomandata o expunere limitata si folosirea cremei cu factor de protectie solara pentru a proteja zonele expuse.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.