Dermaceutica
Str. Av. Teodor Iliescu 76
Ne puteti suna la
0749093222
Trimiteti un mesaj
office@dermaceutica.ro
Programari 15.00 - 20.00
Luni-Vineri

In pielea copilului tau

Atunci cand vine vorba despre sanatatea copiilor nostri, dictonul „Din greseli se invata“ isi pierde cu totul farmecul. Ca parinti, transformati peste noapte in creaturi hiperprotectoare, avem nevoie de un plan riguros de actiune care sa ne ajute sa ii tinem pe cei mici la adapost de agresiunile mediului.

Imi amintesc cum fiecare dintre vacantele petrecute in copilarie, la mare, se termina invariabil cu o compresa rece cu iaurt pe care mama mi-o aplica cu grija pe spate – un remediu bio care putea doar sa domoleasca din usturimea aceea agasanta, nicidecum sa repare daunele pe care i le provocasem pielii. Era vremea in care cremele cu factor de protectie erau o adevarata bizarerie, cand plajele nu erau dotate nici cu sezlonguri si nici cu umbrele, vremea in care unica protectie impotriva soarelui o reprezentau camasile albe din bumbac, palaria si stratul obligatoriu de lapte „Doina” pe care mama mi-l aplica constiincios de cateva ori pe zi.

La 25 de ani dupa aceea, intr-o perioada in care avem acces la o multitudine de metode de prevenire, iar Organizatia Mondiala a Sanatatii trage semnale de alarma cu privire la pericolul expunerii prelungite la soare si influenta lui directa asupra riscului de aparitie a celui mai frecvent tip de cancer, cel de piele, obiceiurile proaste par sa nu ne dea pace.

„Pielea copiilor, spre deosebire de cea a adultilor, este mai subtire, copilul fiind astfel mai predispus la leziuni si infectii ale pielii. PH-ul pielii nou-nascutilor este aproape neutru, apoi cu timpul devine acid, asemenea celui al adultului. Tocmai de aceea nu sunt recomandate produsele pentru adulti, ci sapunurile si cremele speciale pentru copii care nu distrug bariera naturala de aparare a pielii, cu pH neutru, singurul neagresiv pentru piele“, recomanda Monica Darmanescu, medic dermatolog la Spitalul Clinic de Urgenta Militar Central.

Odata invatata lectia citirii etichetelor, urmeaza vizita in farmacie: in fata raftului de produse pentru copii, insa, oricat de pregatite am fi, multitudinea optiunilor ne impinge adeseori sa plecam acasa cu zeci si zeci de produse inutile. „Unele mamici fac o selectie extremista de produse bio, desi uneori acestea nu provin din surse sigure, altele aplica in exces produse emoliente, fara a citi etichetele, altele apeleaza la metode din popor care doar uneori sunt valabile (cum ar fi masajul cu ulei de masline – eficient doar cand este aplicat pe o piele sanatoasa)“, spune dermatologul Monica Darmanescu.

Din dulapiorul cu produse de ingrijire a copilului nu ar trebui sa lipseasca: sapunul, obligatoriu cu pH neutru, un sampon delicat, o crema pentru zona scutecului si o crema emolienta cu care sa il masam delicat, imediat dupa baia de seara. „Deodorantul poate fi folosit doar de la varsta de 12-15 ani, adica in perioada prepubertara si pubertara, iar parfumurile, exclusiv cele destinate celor mici, se pot folosi rar, ca gest de imitare a adultilor“, ne recomanda Monica Darmanescu, medic dermatolog.

Articol aparut pe site-ul elle.ro, in data de 14.07.2014.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.