Dermaceutica
Str. Av. Teodor Iliescu 76
Ne puteti suna la
0749093222
Trimiteti un mesaj
office@dermaceutica.ro
Programari 15.00 - 20.00
Luni-Vineri

Pseudofoliculita – Medic Dermatolog Diana Anghel

Articol de Medic Dermatolog Diana Anghel

Pseudofoliculita
Epilarea cu ceară sau cu aparatul de epilare/epilatorul reprezintă una dintre cele mai folosite metode pentru îndepărtarea firelor de păr nedorite de pe corp.
Unul dintre dezavantajele acestui procedeu este apariția pseudofoliculitei, o consecință relativ frecventă a îndepartării firelor de păr prin smulgere sau radere în mod repetat, pe o durată mai lungă de timp.

Ce este?
Pseudofoliculita este inflamația foliculului pilos și a țesutului cutanat supraiacent, ce se aseamănă din punct de vedere clinic cu o foliculită. În cazul foliculitei, inflamația se datorează unei infecții, pe când în pseudofoliculită cauza este mai degrabă de natură mecanică.

Unde poate apărea?
Pseudofoliculita poate apărea pe orice suprafață a corpului care este supusă procedeelor de îndepărtare a firelor de păr. Totuși, aceasta se întâlnește mai frecvent în zonele în care firul de păr are tendința spre încurbare, spre exemplu regiunea axilară, inghinală, sau în cazul bărbaților regiunea facială și a gâtului. Astfel, în cazul firului de păr drept, cum este cel de pe membrele superioare sau inferioare, pseudofoliculita apare mai des în cazul folosirii metodelor de smulgere (epilarea cu ceară, aparatul de epilare), pe când în cazul firului de păr încurbat, pseudofoliculuita apare mai frecvent în cazul folosirii lamei de ras.

De ce apare ?
Principalul motiv pentru care se produc aceste modificări este reintrarea firului de păr în piele imediat după ce părăsește foliculul pilosebaceu. Prin acest mecanism, la nivelul foliculului pilos se produce o reacție inflamatorie de tip corp străin, care se manifestă la nivel cutanat prin apariția unor papule eritematoase.

În funcție de tipul de reintrare al firului de păr, papulele pot fi foliculare, centrate de un fir de păr curbat, lung și răsucit, respectiv perifoliculare, în care firul de păr pătrunde înapoi în piele, după un scurt traiect de la foliculul pilos spre piele. Uneori se mai pot observa fire de păr lungi ce cresc în stratul cornos, paralel cu suprafața pielii.

La bărbați, pseudofoliculita este mai frecvent întâlnită la nivelul feței și gâtului, cunoscută sub numele de “pseudofolliculitis barbae” și este o consecință a bărbieritului, în această zonă firul de păr are tendința la încurbare și reintrare în piele. Pe lângă aceasta, tăierea foarte scurtă a firului de păr și în direcție opusă față de direcția de creștere a acestuia reprezintă factori favorizanți.

Se poate vindeca?
Vindecarea poate apărea dacă se sistează procedurile de epilare, astfel în decurs de 4-6 săptămâni, firul de păr reușește să iasă la suprafată și inflamația dispare. Dacă procesul de epilare se reia, fără schimbarea metodei de epilare, pseudofoliculita poate reapărea.

Din păcate, vindecarea poate fi uneori urmată de hiperpigmentări sau apariția de cicatrici pe zonele afectate.

Tratamentul
1. Schimbarea metodei și a tehnicii de epilare reprezintă primul pas în ameliorarea simptomelor din pseudofoliculită, întrucât țintesc cauza principală a acesteia. Acestea vor fi particularizate în fiecare caz, în funcție de tipul firului de păr, zona afectată, metoda de epilare folosită, frecvența epilării și gravitatea simptomatologiei.
2. În cazul utilizării lamelor de ras pentru îndepărtarea firelor de păr se recomandă raderea în direcția de creștere a firelor de păr, utilizarea aparatelor cu o singură lamă de ras și evitarea raderii zilnice.
3. În cazul formării papulelor și/sau a pustulelor este contraindicată traumatizarea acestora, în special în cazul celor inflamate. În schimb se recomandă aplicarea de creme cu corticosteroizi pentru diminuarea inflamației.
4. Folosirea tehnicilor de epilare laser sau IPL poate fi benefică prin suprimarea creșterii firelor de păr pentru o perioadă mai lungă de timp.
5. O altă variantă de tratament este reprezentată de cremele sau gelurile cu retinozi.
6. În cazul hiperpigmentărilor postinflamatorii pot fi prescrise creme cu efect depigmentant.

Pseudofoliculita reprezintă una dintre indicațiile medicale/terapeutice de depilare laser sau IPL. Prin intermediul acestora se sistează creșterea firelor de păr pentru o perioadă mai lungă de timp, astfel este tratată cauză ce sta la baza pseudofoliculitei.

Lumina laser poate determina distrugerea foliculilor piloși prin reacții fototermice, fotomecanice, fotochimice sau prin radiofrecventă bipolară cu energie optică. Distrugerea fototermică a foliculilor piloși se bazează pe conceptul de fototermoliză selectivă.

Tipuri de lasere folosite:
1. Alexandrite Laser – 755 nm – se potrivește tipurilor de piele deschisă la culoare, fototipurile Fitzpatrick I-III
2. Dioda Laser – 800-810 nm – se potrivește tipurilor de piele de culoare intermediară, fototipurilor Fitzpatrick III-IV
3. Nd:YAG Laser – 1064 nm – este cel mai potrivit pentru fototipurile IV-VI, tipurile de piele mai închisă la culoare
4. IPL – 590-1200 nm – se potrivește cel mai bine persoanelor cu tipuri de piele deschisă la culoare, fototipurile Fitzpatrick I-IV, folosirea acestui tip de laser în cazul persoanelor cu pielea mai închisa la culoare crește riscul reacțiilor adverse
Indiferent de tipul de laser folosit pentru depilarea pe termen lung, medicul dermatolog este cea mai potrivită persoană pentru a vă îndruma către metoda de depilare adaptată nevoilor și gradului de afectare al pielii dumneavoastră, motiv pentru care nu se recomandă apelarea la epilarea laser fără consultarea unui medic specializat în tratamentul și îngrijirea pielii.

Bibliografie
1. British Association of Dermatologists –Pseudofolliculitis Leaflet
2. Pseudofolliculitis of the Legs – Mouta Dilaimy MD
3. Post waxing folliculitis: a clinicopathological evaluation - Neena Khanna , Kudigili Chandramohan, Binod K Khaitan
4. Hair Removal - Merete Haedersdal and Christina S. Haak
5. Laser Hair Removal: A Review STEPHANIE D. GAN, MD, and EMMY M. GRABER, MD

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.