Sănătatea unghiilor
Unghiile sunt anexe naturale ale pielii, ce cresc continuu de-a lungul vietii cu aproximativ 0.1 mm/zi. Dimensiunea și forma unghiilor variaza de la persoană la persoană, aceste caracteristici fiind determinate de dimensiunea și forma osului ultimei falange.
Principala funcție a unghiilor este de a proteja vârful degetelor, o zonă bogată în terminații nervoase, cu rol în sensibilitatea tactilă. Unghiile vin în ajutorul nostru atunci când efectuam mișcări precise sau lucrăm cu obiecte de dimensiuni foarte mici.
Aspectul unghiilor noastre poate oferi indicii asupra activității pe care o desfășuram, culorii preferate, afinităților sportive și nu în ultimul rând stării de nutriție și de sănătate.
Examinarea atentă a formei, suprafeței și culorii unghiilor poate orienta un diagnostic medical atât în cazul unor afectiuni locale, cât și în cazul celor sistemice.
Unghiile fragile, uscate, exfoliate
Unghiile fragile afectează aproximativ 20% din populație, cu precădere în populatia feminină. Alterarea structurii unghiale poate duce la formarea unor striuri longitudinale pe suprafața unghială. Acestea se pot insoți de fisuri la capătul distal (onicorexis), ca urmare a perturbării procesului de keratinizare matriceal sau așchierea lamei unghiale (onicoschizis), consecință a pierderii coeziunii dintre keratinocite.
Aceste modificări sunt asociate de cele mai multe ori cu contactul repetat cu substanțe chimice iritative (produse de curațenie), manichiura cu produse neadecvate, spălatul excesiv pe mâini, lucrul în mediu umed sau microtraume. Exista și cazuri în care aceste modificări unghiale se asociază cu boli sistemice de tipul tulburărilor metabolice, deficit de vitamine, hipertiroidism, bulimie, sau anorexia nervosa.
Pittingul unghial
Pittingul unghial este caracterizat de aparitia unor mici depresiuni, rotunde, punctiforme, ce apar ca urmare a unui defect de keratinizare la nivelul matricei unghiale. Este cel mai frecvent asociat cu psoriazis, dar se poate asocia și cu alte patologii precum alopecia areata, lichenul plan, artrita reumatoida, sarcoidoza, eczema sau microtraumatisme.
Liniile lui Beau – depresiuni transversale ale unghiei
Joseph Honore Simon Beau descrie pentru prima oară în 1846 apariția unor depresiuni transversale, paralele cu lunula, la nivelul unghiilor dupa febra tifoidă și alte boli sistemice. Această depresiune apare ca urmare a scăderii activității mitotice de la nivelul matricei unghiale, ce determină subțierea lamei unghiale. Dacă linia lui Beau se intâlnește doar la nivelul unei unghii, atunci se suspectează o cauză locală, precum un microtraumatism ce a dus la formarea acesteia. În cazul în care liniile lui Beau apar pe suprafața mai multor unghii, la același nivel, reflectă cu mare probabilitate o cauză sistemică (infecții sistemice, febră înaltă, toxicitate medicamentoasă, post-chimioterapie)
Degete hipocratice sau clubbingul unghial
Degetele hipocratice se caracterizează prin curbarea unghiei și hipertrofia părților moi periunghiale și a ultimei falange. Denumirea de degete hipocratice, provine de la cel care le-a descris pentru prima oară, Hippocrate. Acesta a observat că pacienții cu empiem pulmonar prezintă și acest tip de modificări unghiale.
În continuare este de actualitate asocierea cu afecțiunilor pulmonare, în majoritatea cazurilor cu neoplasmele pulmonare, dar și cu afecțiuni gastro-intestinale, cardiovasculare și afecțiuni endocrine.
Melanonichia
Melanonichia reprezintă pigmentarea unghiei în culori închise, brun sau negru. Acest lucru se datorează depunerii pigmentului natural al pielii, melanina, în matricea unghială. Pigmentarea melanocitară a unghiei apare cel mai frevent sub forma unei benzi longitudinale de culoare închisă
Melanonichia se intâlnește în aproape toate cazurile, la nivelul unei singure unghii. Este necesară o examinare atentă, deoarece cauza apariției poate varia de la o pigmentare etnică normală, la o pigmentare post-traumatică, infecții fungice până la melanomul unghial, o urgență medicală ce necesită tratament imediat.
Koilonichia
Koilonichia este o denumire atribuită unghiilor care își modifică forma, devenind concave, asemeni unor lingurițe. Aceasta poate fi congenitală sau dobândită.
Apariția acestor modificări la adulți poate fi consecința unor microtraumatisme repetate sau se poate asocia cu diverse boli sistemice, precum sclerodermie, lichen, anemie feriprivă, tulburări endocrine sau carențe de vitamine.
Onicoliza
Onicoliza este definită ca detașarea lamei unghiale de patul unghial. Frecvent procesul începe dinspre partea distală și evolueaza către partea proximală a unghiei. Porțiunea în care există onicoliză se evidențiază prin culoarea albă, datorată aerului ce se interpune între lama unghială și patul unghial.
Există situații în care se poate colora în verde închis sau brun, din cauza suprainfecției bacteriene. Frecvent se asociază cu infecții fungice (onicomicoză)
Onicoliza poate apărea și în cadrul unor afecțiuni sistemice de tipul hiperparatiroidismului, tratament chimioterapic sau pelagră.
Sindromul unghiei încarnate
Unghia încarnată este o patologie frecvent întalnită la adolescenți și adulții tineri, însă poate apărea la orice vârstă. Aceasta se întâlnește cu predilecție la nivelul degetului mare de la picior (halucelui).
Acest sindrom apare atunci când colțurile unghiei cresc și penetrează țesutul periunghial, producând inflamație și infecție.
Se manifestă prin durere accentuată, disconfort și dificultate în realizarea activităților fizice.
Factorii favorizanți ai acestei afecțiuni sunt: tăierea incorectă a unghiilor, încălțăminte prea strâmta, o igienă precară, hiperhidroză și traumatismele. Tratamentul este de cele mai multe ori chirurgical.
Cum poți avea grijă de unghiile tale?
- Consultă medicul dermatolog dacă observi modificări ale unghiilor, în special legate de culoare sau forma lor.
- Adoptă o alimentație sanatoasă, echilibrată, bogată în fructe si legume.
- Folosește mănuși de protecție de fiecare dată când utilizezi produse de curățenie iritative ce pot veni în contact direct cu unghiile și pielea.
- Evită folosirea dizolvanților de ojă pe bază de acetonă, aceasta fiind puternic iritativă.
- Fă-ți manichiura doar în locuri în care stii că instrumentele de lucru sunt sterilizate după fiecare utilizare.
- Manichiura cu ojă semipermanentă sau pe bază de gel este agresivă pentru unghiile noastre. În plus, majoritatea lămpilor folosite pentru acest tip de manichiură emit raze UVA, ce determină fotoîmbatranire precoce și cresc riscul de cancere de piele. Încearcă sa reduci frecvența sedințelor sau abordarea unui tip de manichiură mai putin agresiv.
Bibliografie:
- Anatomy, biology, physiology and basic pathology of the nail organ – Haneke
- The use of nails to diagnosis diseases – Robert Baran
- Harrison, S., & Bergfeld, W. F. (2009). Diseases of the Hair and Nails. Medical Clinics of North America,
- Ramos-e-Silva, M., Chaves Azevedo-e-Silva, M., & Carneiro, S. C. (2008). Hair, nail, and pigment changes in major systemic disease. Clinics in Dermatology
- Richert, B., Caucanas, M., & André, J. (2015). Diagnosis Using Nail Matrix. Dermatologic Clinics
- Zaiac, M. N., & Walker, A. (2013). Nail abnormalities associated with systemic pathologies. Clinics in Dermatology