Dermaceutica
Str. Av. Teodor Iliescu 76
Ne puteti suna la
0749093222
Trimiteti un mesaj
office@dermaceutica.ro
Programari 15.00 - 20.00
Luni-Vineri

Keratoza Seboreica

Keratoza Seboreica

Keratozele seboreice sunt tumori benigne ale pielii, extrem de frecvent întâlnite în practica dermatologică la aproximativ 90% dintre adulții cu vârsta de peste 60 de ani. Se pot observa însă începând cu vârsta adultă timpurie, 30-40 ani, de obicei pe zonele de piele expuse la soare, cum ar fi fața, scalpul chel sau dosul mâinilor.

Cauze și factori determinanți

Cauza exactă a apariției este necunoscută. Dar, deși nu știm cu exactitate de ce apar aceste excrescențe, putem examina adesea circumstanțele care însoțesc apariția lor. Se cunoaște bine faptul că persoanele cu antecedente familiale sunt mai predispuse să dezvolte keratoze seboreice. S-a observat apariția frecventă în familii, ceea ce sugerează că genetica poate juca un rol. De asemenea, persoanele cu pielea mai deschisă la culoare tind să dezvolte mai frecvent keratoze seboreice decât cele cu pielea mai închisă la culoare, unele studii sugerând că expunerea la soare poate crește riscul de apariție a keratozelor seboreice.

Keratozele seboreice apar, de obicei, treptat, și își pot dezvolta textura în timp. Sunt excrescențe care pot apărea pe piele și care se formează atunci când celulele din stratul exterior al pielii (epiderma) cresc anormal. Asemănătoare negilor uneori, majoritatea keratozelor seboreice sunt pigmentate (maro deschis) atunci când sunt observate pentru prima dată, dar, în timp, odată cu vârsta și expunerea la soare, devin mai închise la culoare. Unele arată ca niște veruci sau alunițe, în timp ce altele seamănă cu pete pigmentare sau cu eczeme (inflamații ale pielii). Deși sunt benigne, keratozele seboreice pot provoca uneori mâncărimi, pot fi pruriginoase sau dureroase și pot sângera dacă sunt frecate sau zgâriate accidental.

Semnul "Leser Trélat"
Dacă mai multe keratoze seboreice apar brusc împreună, acesta poate fi un semn de îngrijorare. Medicii numesc „Leser Trélat"* afecțiunea cutanată caracterizată de apariția bruscă a unor multiple keratoze seboreice care cresc rapid în dimensiune și număr, care poate fi însă și un indiciu al unei afecțiuni subiacente. Această corelație nu este însă pe deplin dovedită. De aceea, la stabilirea diagnosticului, este nevoie de precauție, și de investigații suplimentare și analize, efectuate la indicația medicului specialist.

Diagnostic și tratament
Keratozele seboreice sunt de obicei diagnosticate prin examinare clinică, pentru confirmare folosindu-se dermatoscopia. Dacă există suspiciunea unei alte afecțiuni, se poate recomanda efectuarea biopsiei.
Keratozele seboreice sunt inofensive, dar pot fi inestetice. Multe keratoze seboreice nu vor necesita niciodată tratament. Cu toate acestea, dacă provoacă mâncărimi sau dacă deranjează estetic, îndepărtarea lor se poate realiza prin crio sau electroterapie, vaporizare laser sau chirurgical.

Profilaxia keratozelor seboreice presupune, ca de altfel în cazul majorității bolilor de piele, evitarea expunerii la soare, fotoprotecție vestimentară, fotoprotecție medicamentoasă, chimică cu ajutorul cremelor cu ecran solar.

Dacă aveți îngrijorări cu privire la semnele și excrescențele apărute, discutați întotdeauna cu medicul dermatolog.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.