Dermaceutica
Str. Av. Teodor Iliescu 76
Ne puteti suna la
0749093222
Trimiteti un mesaj
office@dermaceutica.ro
Programari 15.00 - 20.00
Luni-Vineri

Carcinomul bazocelular

Carcinomul bazocelular

Carcinomul bazocelular este cea mai frecventă formă a tuturor cancerelor de piele. De obicei, apare ca o umflătură mică, perlată, sau ca o pată lucioasă pe piele. Poate apărea oriunde pe corp, dar este cel mai des întâlnit pe zonele expuse la soare, cum ar fi fața sau mâinile. (Cele mai multe persoane care dezvoltă acest cancer de piele au pielea deschisă la culoare, pe care rareori o protejează cu cremă de protecție solară sau cu îmbrăcăminte de protecție solară.)
Carcinomul bazocelular are capacitatea de a crește invaziv, în mod similar tumorilor maligne, însă asocierea cu un eveniment de mestastază (răspândirea către alte organe, caracteristică importantă a cancerului) este rară. Deoarece acest tip de cancer de piele poate fi vindecat prin intervenție chirurgicală, este important să fie recunoscut la timp.
Cel mai frecvent simptom este apariția unei pete care se dezvoltă încet, care nu se vindecă, care sângerează uneori. Poate apărea pe piele și în alte moduri: ca o umflătură sau un nodul ridicat, de culoare roz sau roșiatică; ca o pată asemănătoare unui neg, sau ca o zonă asemănătoare unei cicatrici după ce o rană se vindecă fără a-și schimba culoarea (cunoscută sub numele de nev dobândit).
Apariția unei noi leziuni sau a unei pete care nu se vindecă în două săptămâni este un semn care indică necesitatea consultului dermatologic.
Vă reamintim: dacă aveți pielea deschisă la culoare, dacă se înroșește atunci când este expusă la soare, riscul de a dezvolta acest tip de cancer de piele este mai mare. Este valabil pentru toate tipurile de piele însă: nu neglijați fotoprotecția, folosiți atât creme și loțiuni cu factor de protecție ridicat, cât și mijloace mecanice: pălării cu boruri largi, umbrele de soare, haine speciale. În plus, rețineți că auto-examinarea reprezintă un ajutor real pentru identificarea leziunilor suspecte, diagnosticul timpuriu fiind esențial pentru a crește șansele de vindecare.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.