Dermaceutica
Str. Av. Teodor Iliescu 76
Ne puteti suna la
0749093222
Trimiteti un mesaj
office@dermaceutica.ro
Programari 15.00 - 20.00
Luni-Vineri

Tratamentul eficient al vergeturilor cu Venus Viva

Tratamentul eficient al vergeturilor cu Venus Viva

Epidemiologie, prezentare clinică și preocupări ale pacienților

Vergeturile sunt benigne din punct de vedere medical, asimptomatice, însă foarte supărătoare pentru cei sau cele care suferă de pe urma lor. Vergeturile sunt cauzate de întinderea rapidă a pielii și apar atunci când derma (stratul de piele de sub epidermă) se rupe. Ruptura are ca rezultat formarea unui țesut cicatricial care are o culoare diferită de cea a pielii înconjurătoare. Astfel, vergeturile încep să apară sub forma unor leziuni roșiatice, numite “striae rubra”, care devin „striae alba” pe măsură ce timpul trece. Sunt cauzate de întinderea progresivă a țesutului conjunctiv al pielii din cauza modificărilor contururilor corpului, dar patogeneza precisă nu este bine înțeleasă, femeile fiind de 2,5 ori mai sensibile decât bărbații. Statistic, aproximativ 90% dintre femeile însărcinate, 70% dintre fetele adolescente și 40% dintre băieții adolescenți au vergeturi. Această condiție estetică a pielii afectează pacienții de toate tipurile de piele și apar de obicei pe piept, abdomen, fese și coapse. Majoritatea femeilor au sau vor avea vergeturi la un moment dat în timpul vieții, în special cele albe, cunoscute sub numele de “Striae Alba” (SA). Deși nu este periculoasă pentru starea de sănătate fizică a organismului, această afecțiune are consecințe negative asupra calității vieții.

Vergeturile se pot estompa în timp, dar nu dispar niciodată complet fără tratament. Iar până recent, existau foarte puține tratamente eficiente pentru tratamentul vergeturilor, majoritatea metodelor având rezultate dezamăgitoare. În locul unui tratament standard, majoritatea abordărilor terapeutice urmăreau să reducă diferențele de culoare și textură ale vergeturilor față de pielea înconjurătoare, abordările terapeutice căutând să reducă diferențele de culoare și textură ale vergeturilor. Principalele intervenții sunt cele topice, cum ar fi peelingurile chimice și retinoizii, sau terapii care includ lasere fracționate ablative și non-ablative, radiofrecvență cu microace, dermabraziune și fototerapie. Mai recent, au fost studiate tratamente combinate, cum ar fi radiofrecvența și microneedling în combinație cu laser fracționat CO2. Unele studii au constatat că laserul fracționat este eficient, dar provoacă hiperpigmentarea pielii la unii pacienți, în special la cei cu pielea mai închisă la culoare. Studiile privind radiofrecvența cu microace au arătat o îmbunătățire de 30 până la 50 la sută în vindecarea sau ameliorarea aspectului vergeturilor de tip “Striae Alba”.

Venus Viva™, UN TRATAMENT EFICIENT PENTRU VERGETURI

Folosind Venus Viva™, un dispozitiv bazat pe o formă patentată de frecvență radio fracționată numită NanoFractional RF™, cercetătorii au efectuat o evaluare clinică a eficacității și siguranței NanoFractional RF™, într-un studiu orb înainte-după, pe 33 de subiecți cu "striae alba", forma cronică de vergeturi care se prezintă sub formă de cicatrici dermice ridate, de culoare albă.

Rezultatele studiului publicat în Journal of Cosmetic Dermatology au fost semnificative: vergeturile au scăzut în lungime, lățime și suprafață după fiecare tratament, după 12 săptămâni și trei tratamente cu Venus Viva™  fiind înregistrată o reducere semnificativă statistic a suprafeței totale. În plus, producția de  colagen și elastină a crescut, studiul demonstrând o creștere semnificativă indusă de tratament, la patru săptămâni după tratament.

Tratamentul Venus Viva folosește conceptul de microneedling și impulsuri de radiofrecvență NanoFracțională pentru a spori producția de colagen a pielii. Astfel are loc un proces de reconstrucție, pielea căpătând un aspect vizibil reîntinerit imediat după tratament. Venus Viva™ oferă aceleași rezultate ca procedurile chirurgicale invazive sau tratamentele laser, dar fără timp de așteptare, cicatrici sau alte efecte secundare vizibile. Este deosebit de eficient și în ameliorarea cicatricilor de acnee sau a petelor, tratând pielea în profunzime, ameliorând chiar și cele mai profunde neregularități ale acesteia.

STRUCTURA DE STUDIU

Au fost înrolați 33 de subiecți cu vârste cuprinse între 18 și 60 de ani cu vergeturi albe pe coapse, abdomen sau fese (11 fiecare). Aveau tipuri de piele Fitzpatrick III-IV. Fiecare participant a primit trei sesiuni de tratament cu Venus Viva™ la intervale de patru săptămâni.

Rezultatele clinice au fost evaluate prin măsurarea pre- și post-tratament a suprafeței, lungimii și lățimii cicatricii. Rezultatele histopatologice au fost măsurate în ceea ce privește modificările numărului de fascicule de colagen și elastină.

DESCOPERIRI CHEIE

Rezultatele studiului arată eficacitatea Venus Viva™ ca tratament pentru vergeturi

  • Suprafața totală, așa cum este documentată de măsurarea software-ului Pictzar™, a scăzut de la o medie medie de 6,21 cm2 la linia de bază la 4,70, 3,55 și 2,55 cm2 la intervale consecutive. Valorile p < 0,001 indică o semnificație statistică ridicată. (A se vedea figura 1 – date adaptate din Tabelul 2, pagina 4)
  • Lățimea și lungimea medie au scăzut, de asemenea, la fiecare interval, cu o semnificație statistică de P < 0,001.

  • Satisfacția pacientului a crescut pe parcursul studiului. Scorurile de satisfacție auto-raportate ale pacienților de 4 și 5 (Satisfăcut și Foarte mulțumit) pentru modificările texturii, dimensiunii și îmbunătățirea generală au fost de 96,97%, 93,94% și, respectiv, 96,97%.
  • Satisfacția medicului a arătat rezultate concordante cu aproximativ 69,7 la sută dintre participanții la studiu evaluați ca având o îmbunătățire mai mare de 50 la sută.
  • Tratamentele au fost bine tolerate cu un scor mediu al durerii de 2,33 pe o scară de la 0 la 10.
  • Hiperpigmentarea postinflamatoare (HPI) a fost observată la șase pacienți, sau 18,1 la sută, și aceasta s-a îmbunătățit cu tratamentul topic cu 4 la sută hidrochinonă. Aceasta se compară cu incidența HPI de 81,8% pentru laserul cu CO2 fracționat și 36,4% pentru laserul fracționat Erbium. Efectul secundar al HPI cu Venus Viva™ a fost similar cu cel al laserului non-ablativ.
  • Creşteri de colagen şi elastină au fost observate la patru săptămâni după tratament. La 12 săptămâni, a fost observată o creștere semnificativă a numărului de fascicule de colagen și elastină în comparație cu valoarea inițială (P = 0,005 și, respectiv, 0,012). Mai mult, fasciculele de colagen au devenit mai groase și s-au acumulat mai dens la nivelul dermului superior decât în linia de bază.

„În concluzie, RF nanofracțional este extrem de eficient și sigur pentru tratamentul Striae Alba”, a raportat studiul. Pe lângă faptul că este sigur și eficient, cercetătorii au remarcat că dimensiunea mică a pinului Venus Viva™ poate reduce efectele secundare și timpul de recuperare. Spre deosebire de lasere, tehnologia cu frecvență radio nu vizează cromoforii de pe piele, așa că este considerată sigură pentru utilizare la toate tipurile de piele.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.