Dermaceutica
Str. Av. Teodor Iliescu 76
Ne puteti suna la
0749093222
Trimiteti un mesaj
office@dermaceutica.ro
Programari 15.00 - 20.00
Luni-Vineri

Nevii dermici și nevii pigmentari: Aspecte esențiale și recomandări pentru îngrijirea pielii

Nevii dermici și nevii pigmentari

Nevii dermici și nevii pigmentari sunt termeni adesea folosiți interschimbabil pentru a descrie alunițele de pe piele, dar pot exista diferențe între ei. Nevii dermici se referă, în general, la alunițele benigne formate dintr-o aglomerare de celule melanocitare, care sunt celulele responsabile de producerea pigmentului în piele. Acestea pot fi clasificate în nevi joncționali, intradermici și compuși, în funcție de locația celulelor melanocitare în straturile pielii. Pe de altă parte, termenul “nevi pigmentari” este utilizat pentru a descrie alunițele de pe piele care au un conținut crescut de pigment, dar nu se referă neapărat la o anumită structură celulară. Aceasta include nevii dermici (joncționali, intradermici și compuși), precum și alte formațiuni pigmentate, cum ar fi lentigo simplu și efelide (pistrui).

Nevii pigmentari și dermici reprezintă formațiuni cutanate benigne care pot varia în formă, dimensiune, culoare și textură.  Deși majoritatea nevilor pigmentari și dermici sunt inofensivi, este important să monitorizați orice schimbare care ar putea indica o problemă, cum ar fi transformarea în melanom, o formă de cancer de piele. Urmăriți următoarele semne de avertizare:

 • Asimetrie: Nevii sănătoși sunt de obicei simetrici, în timp ce cei cu forme neregulate ar putea fi cauza de îngrijorare.
 • Marginea: Nevii sănătoși au margini netede, în timp ce cei cu margini neregulate sau zimțate pot indica probleme.
 • Culoare: Variații de culoare în cadrul unui nev pigmentar sau dermic sau prezența mai multor culori ar putea fi semne de avertizare.
 • Diametru: Nevii cu un diametru mai mare de 6 mm sau cei care cresc rapid în dimensiune ar trebui evaluați de un medic.
 • Evoluție: Schimbările în aspectul sau simptomele unui nev pigmentar sau dermic în timp pot indica probleme.

Nevii dermici și pigmentari pot fi clasificați în diferite tipuri, în funcție de aspectul lor, locația și structura celulară.

Tipuri de nevi dermici:

 • Nev joncțional: Acest tip de nev dermic este format din celule melanocitare situate la joncțiunea dintre epidermă (stratul exterior al pielii) și dermă (stratul mijlociu al pielii). Nevii joncționali sunt de obicei plate, cu o culoare maro închis sau negru.
 • Nev intradermic: Nevii intradermici sunt formați din celule melanocitare situate exclusiv în dermă. Acestea au adesea o culoare maro deschisă sau roz și pot fi ridicați deasupra suprafeței pielii.
 • Nev compus: Nevii compuși sunt o combinație între nevii joncționali și intradermici, cu celule melanocitare atât la joncțiunea dintre epidermă și dermă, cât și în interiorul dermei. Acești nevi sunt de obicei ridicați și au o culoare maro.

Tipuri de nevi pigmentari:

 • Lentigo simplu: Aceste pete pigmentare sunt de obicei plate, de culoare maro și apar frecvent pe pielea expusă la soare. Ele sunt cauzate de o creștere a melanocitelor în epidermă și pot apărea la orice vârstă.
 • Efelide (pistrui): Aceste pete mici, maro deschis sau roșiatice apar în urma expunerii la soare și sunt mai frecvente la persoanele cu ten deschis și păr roșcat.
 • Nev melanocitar: Acest tip de nev pigmentar include nevii dermici (joncționali, intradermici și compuși). Nevii melanocitari pot fi plate sau ridicate și variază în culoare de la maro deschis la negru. Ei pot fi prezenți de la naștere sau pot apărea mai târziu în viață.
 • Nevii albastri: Acești nevi sunt de culoare albastru închis sau negru-albastrui datorită adâncimii celulelor melanocitare în dermă. Nevii albastri sunt de obicei netezi, ridicați și au un diametru mic.
 • Nevii Spitz: Acești nevi pot fi confundați cu melanomul datorită aspectului lor neobișnuit. Nevii Spitz sunt de obicei simetrici, cu o suprafață netedă și o culoare uniformă, care poate varia de la roz la maro închis sau negru.

Îngrijire și monitorizare

Pentru a vă proteja pielea și a monitoriza nevii, urmați aceste sfaturi:

Examinare periodică: Verificați-vă întregul corp în mod regulat, inclusiv zonele greu accesibile, pentru a depista orice schimbări ale nevilor existenți sau apariția unor nevi noi. Este recomandat să faceți acest lucru o dată pe lună.

Protecție solară: Utilizați o cremă cu protecție solară cu un factor de protecție (SPF) de cel puțin 30, purtați haine cu protecție UV, pălării și ochelari de soare pentru a vă proteja pielea de radiațiile ultraviolete.

Evitați expunerea excesivă la soare: Încercați să stați la umbră între orele 10:00 și 16:00, când soarele este cel mai puternic, și evitați bronzarea artificială.

Consultați un dermatolog: Dacă observați schimbări la nivelul unui nev pigmentar sau dacă aveți nevi care prezintă caracteristicile menționate mai sus, consultați un dermatolog pentru o evaluare amănunțită.

Fotografii de referință: Faceți fotografii ale nevilor pentru a avea un punct de referință în cazul în care apar schimbări. Aceste fotografii pot fi utile în timpul consultațiilor cu medicul dermatolog.

Controlul dermatologic anual: Efectuați un control dermatologic anual pentru a evalua și monitoriza nevii pigmentari. Acesta este și mai important dacă aveți un istoric familial de melanom sau dacă prezentați un risc crescut de cancer de piele.

Concluzie

Nevii sunt inofensivi  în general, dar este esențial să vă monitorizați pielea și să fiți atenți la semnele de avertizare ale unei probleme. Protejați-vă pielea de expunerea la soare și efectuați controale regulate pentru a menține sănătatea pielii. În cazul în care observați schimbări suspecte, nu ezitați să consultați un dermatolog.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.