Dermaceutica
Str. Av. Teodor Iliescu 76
Ne puteti suna la
0749093222
Trimiteti un mesaj
office@dermaceutica.ro
Programari 15.00 - 20.00
Luni-Vineri

Papiloamele virale: Cauze, simptome și opțiuni de tratament

Ce sunt, cum apar, cum se tratează

Papiloamele virale, cunoscute și sub denumirea de veruci, sunt creșteri benigne ale pielii cauzate de anumite tulpini ale virusului papiloma uman (HPV). HPV este un grup de virusuri care infectează epiderma și mucoasele umane. Există peste 100 de tulpini de HPV, iar unele dintre ele pot cauza apariția papilomelor. Papiloamele virale sunt noncanceroase și apar de obicei pe zonele umede ale pielii, cum ar fi mâinile, degetele, picioarele, genunchii, coatele sau zona genitală. Ele pot avea diferite forme și dimensiuni, de la mici și plate până la proeminente și aspre. Papiloamele pot fi de culoare asemănătoare cu pielea sau pot varia între alb, roz sau maro.

Cauze

Papiloamele virale sunt cauzate de infecția cu anumite tulpini de HPV. Există peste 100 de tulpini de HPV, dintre care aproximativ 40 afectează zona genitală și aproximativ 60 afectează alte zone ale corpului, cum ar fi mâinile, picioarele sau fața. Infecția cu HPV se produce prin contactul direct cu o persoană infectată sau prin contactul cu suprafețe contaminate, cum ar fi podelele sau obiectele de igienă personală. Virusul poate pătrunde în organism prin leziuni minore ale pielii, cum ar fi tăieturi sau zgârieturi.

Majoritatea papilomelor nu provoacă simptome sau disconfort semnificativ, dar în unele cazuri pot fi dureroase sau iritante. De obicei, papiloamele nu necesită tratament, deoarece pot dispărea de la sine într-un interval de câteva luni până la câțiva ani. Cu toate acestea, în cazul în care papiloamele sunt inestetice, cauzează disconfort sau interferă cu activitățile de zi cu zi, există opțiuni de tratament disponibile.

Factorii de risc pentru apariția papilomelor includ:

 1. Contactul cu persoane infectate cu HPV, în special prin contactul direct cu leziunile lor cutanate.
 2. Utilizarea obiectelor personale contaminate, cum ar fi prosoapele sau obiectele de îngrijire personală.
 3. Slăbirea sistemului imunitar, care poate favoriza apariția și răspândirea infecției cu HPV.

Infecția cu HPV se poate produce prin contactul direct cu o persoană infectată sau prin contactul cu suprafețe contaminate, cum ar fi podelele sau obiectele de igienă personală. Virusul poate pătrunde în organism prin leziuni minore ale pielii, cum ar fi tăieturi sau zgârieturi. Majoritatea papilomelor nu provoacă simptome sau disconfort semnificativ, dar în unele cazuri pot fi dureroase sau iritante. De obicei, papiloamele nu necesită tratament, deoarece pot dispărea de la sine într-un interval de câteva luni până la câțiva ani. Deși sunt inofensive în mare parte, în funcție de locul de apariție și dimensiunea lor, pot apărea următoarele simptome:

 • Creșteri proeminente, aspre sau moi pe piele.
 • Veruci plate și mici, de culoare similară cu pielea.
 • Durere sau disconfort în cazul verucilor care sunt iritate sau expuse la presiune, de exemplu, în timpul mersului sau al folosirii încălțămintei.
 • Sângerare în cazul verucilor care sunt zgâriate sau lezate accidental.

Optiuni de tratament

Atunci când devin inestetice, cauzează disconfort sau interferă cu activitățile de zi cu zi, papiloamele pot fi îndepărtate prin diferite opțiuni de tratament disponibile. Acestea pot include crioterapia (înghețarea cu azot lichid), electrocauterizarea (arderea cu curent electric), excizia chirurgicală sau utilizarea de medicamente topice.

Crioterapia: Aceasta implică înghețarea verucilor cu azot lichid, ceea ce determină distrugerea țesutului afectat. Procedura este de obicei nedureroasă, dar poate fi necesară repetarea ei pentru verucile mai mari sau mai rezistente.

Electrocauterizarea: Acest tratament presupune arderea verucilor cu ajutorul unui curent electric. Procedura este efectuată sub anestezie locală și poate fi necesară pentru verucile mai mari sau cele care nu răspund la alte tratamente.

Excizia chirurgicală: Îndepărtarea chirurgicală a verucilor poate fi o opțiune în cazul creșterilor mai mari sau celor care cauzează disconfort semnificativ. Procedura implică excizia verucii și suturarea sau aplicarea unor metode de închidere a rănii.

Medicamente topice: Există diverse medicamente disponibile sub formă de creme, geluri sau soluții care pot fi aplicate direct pe veruci. Acestea pot ajuta la distrugerea țesutului afectat și la îndepărtarea verucilor treptat, în decurs de săptămâni sau luni.

Laserul CO2: este una dintre opțiunile eficiente pentru îndepărtarea papilomelor virale. Acest tip de laser utilizează un fascicul de lumină cu lungimea de undă de aproximativ 10.600 de nanometri pentru a îndepărta sau distruge țesutul afectat. Procedura de îndepărtare a papilomelor cu laserul CO2 implică focalizarea fasciculului de lumină pe verucă, iar energia termică generată de laser vaporizează țesutul verucii. Acest proces determină distrugerea celulelor virale și a vaselor de sânge care hrănesc veruca.

Laserul CO2 oferă mai multe avantaje în tratarea papilomelor:

 1. Precizie: Laserul CO2 permite medicului să controleze cu precizie adâncimea și zona tratată, minimizând astfel deteriorarea țesutului sănătos din jurul verucii.
 2. Sângerare redusă: Energia laserului coagulează simultan vasele de sânge, ceea ce duce la o sângerare minimă în timpul procedurii.
 3. Recuperare rapidă: După îndepărtarea papiloamelor cu laserul CO2, timpul de vindecare este în general mai rapid decât în cazul altor metode de tratament, iar riscul de cicatrizare excesivă este redus.
 4. Eficacitate: Laserul CO2 are o eficacitate ridicată în distrugerea celulelor virale, reducând riscul de recurență a verucilor.

Prevenție

Pentru a preveni infecția cu HPV și apariția papilomelor, iată câteva măsuri de prevenție utile:

 1. Evitați contactul direct cu persoanele infectate cu HPV și evitați împărțirea obiectelor personale cu acestea.
 2. Mențineți o igienă personală bună și spălați-vă regulat pe mâini.
 3. Utilizați echipament de protecție adecvat în cazul în care lucrați în medii în care există riscul de expunere la HPV.
 4. Discutați cu medicul despre vaccinul HPV disponibil. Vaccinarea poate oferi protecție împotriva unor tulpini specifice de HPV și poate reduce riscul de infecție.

Concluzie

Papiloamele virale reprezintă creșteri benigne ale pielii cauzate de infecția cu anumite tulpini de HPV. Deși, în majoritatea cazurilor, papiloamele nu necesită tratament și pot dispărea de la sine, opțiunile de tratament sunt disponibile în cazurile în care verucile sunt inestetice sau cauzează disconfort. Este important să discutați cu medicul pentru a determina cel mai potrivit plan de tratament în funcție de nevoile individuale. De asemenea, menținerea unei igiene bune și respectarea măsurilor de prevenție pot contribui la reducerea riscului de infecție cu HPV și apariția papilomelor.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.